Kristianstads Mästerkock till Långlördag 31 augusti

Publicerat: 12 juli - 2024

Kristianstads Mästerkock till Långlördag 31 augusti

Vinnaren av Kristianstads Mästerkock, Johan Rosander, kommer till Långlördag 31 augusti och bjuder på Masterclass på Lilla torg 11:30–12:30 tillsammans med ELON, Creation By Louvins och Coop City. 

Mellan 12:30–15:00 gör Kristianstads Mästerkock Johan Rosander ett kockgästspel och serverar en exklusiv meny på Restaurang Smaca med inspiration från masterclassen på Lilla torg. Säkra din plats redan nu: LÄNK

Pauline på Kristianstad City tog pulsen på Johan inför långlördagen. 

Grattis till vinsten! Hur känns det att ha vunnit Kristianstads Mästerkock?

– Det känns fantastiskt! Att vinna Kristianstads Mästerkock är ett kvitto på att det jag gör är bra. Jag deltog förra året och slutade på tredje plats. Det var en otrolig upplevelse att laga mat inför publik och domare, men det gav mig revanschlust. I år gick jag in med målet att vinna, och jag tränade hårt hemma, tog till mig allt jag lärde mig förra året och vågade satsa desto mer.

Kan du berätta lite om din resa i tävlingen? Vad var den största utmaningen du stötte på?

– När jag gick in i deltävlingen var jag fast besluten att vinna. Jag lagade två riktigt bra rätter – en rökt röding och en dovhjortsfilé. Genom tävlingen har jag utvecklats som matlagare, den största utmaningen var att hantera pressen framför publik och samtidigt våga ta ut svängarna.

Foto: Malin Landgren

Vad inspirerar dig mest i ditt kök?

– Jag har alltid haft ett stort intresse för mat och dryck. Mat- och vinkurser har hjälpt mig att förstå mat på ett djupare sätt. Jag har också fått mycket inspiration från Martin på restaurang Smaca, som jag har följt länge och som satt som jury under Kristianstads Mästerkock. När jag gick igenom en separeration blev matlagningen min terapi och på den vägen var det. Att kombinera smaker, kontraster och texturer är något jag älskar.

Kan du berätta om ditt gästespel på Smaca den 31 augusti?

– Redan 2023 lagade jag en lunch tillsammans med Smaca, som togs emot väldigt bra. Vi hade kö utanför och serverade ca 200 tallrikar. Det var en fantastisk upplevelse att få så mycket positiv respons, så det kändes självklart att göra det igen nu när jag står som vinnare dessutom.

Vad kan deltagarna förvänta sig av din masterclass i Kristianstad?

– I min masterclass kommer jag att fokusera på hur man sätter ihop en rätt på ett bra sätt. Vi kommer att laga torskrygg med ugnsbakad spetskål, med brynt smör och hasselnötter, med dillslungad potatis, pressgurka och skummad champagnesås. Det handlar om att kombinera olika texturer och lager för att skapa en balanserad rätt och här har jag verkligen lyckats. 

Vad är framtiden för Johan?

– Det skulle vara otroligt häftigt att delta i Sveriges Mästerkock, men just nu brinner jag för de lokala evenemangen. Jag vill lyfta fram de som möjliggör Kristianstads Mästerkock, som ELON,  Creations by Louvins och Stora Coop Härlöv. Att gästspela, prata om vin och mat, och inspirera andra är något jag brinner för. Matlagning handlar om detaljerna, och det är det som gör det så spännande. Jag hoppas kunna inspirera fler att upptäcka glädjen i matlagning.

Foto: Pauline Ågren (Kristianstad City)

FLER NYHETER OCH EVENEMANG

Shothörnan – lika mycket show som skönt utehäng

På dagen, en restaurang. På kvällen och natten förvandlas det till ett livfullt kryp-in med spektakulära shower, kreativa smakkombinationer och lekfulla aktiviteter. Möt hjärnan bakom konceptet...

Kristianstads Mästerkock till Långlördag 31 augusti

Vinnaren av Kristianstads Mästerkock, Johan Rosander, kommer till Långlördag 31 augusti och bjuder på Masterclass på Lilla torg 11:30–12:30 tillsammans med ELON, Creation By Louvins och Coop Ci...

Med yrket som livselixir

MED YRKET SOM LIVSELIXIR Vi har fått en ny salong i city – varmt välkomna till stan och som medlemmar i Handelsföreningen önskar vi Salong Elixir! Säg hej till Anette och Ida, mor och dotte...